Skip to main content

Otelinizi yangına karşı nasıl korursunuz?

Bir otelde, iyi bir hizmet ve güvenlik her zaman önceliklidir. Yangın koruması konusunda sistemli bir şekilde çalışarak, siz ve personeliniz planlı bir şekilde yangın risklerini en aza indirebilirsiniz. Kaza meydana geldiğinde, net rutinlere sahip olmanız önemlidir. Personel ve misafirlerinizi göz önünde bulundurarak, otelinizi yangına karşı güvence altına almak için aşağıdaki dört adımı izleyin.

1) Otelinizdeki yangın risklerini belirleyin

Yangınların başlıca sebepleri, korunma önlemlerinin alınmaması, bilgisizlik, ihmal, kaza, sabotaj ve doğa olaylarıdır. Yangın risklerinin ve alınacak önlemlerin risk analizi ile belirlendiğinden emin olmak için Securitas Türkiye ile iletişime geçebilir ve risk analizi talebinde bulunabilirsiniz. Risk analizi sayesinde otelinizde uygulanan kuralları ve rutinleri değerlendirebilir, gelecekte hangi alanların iyileştirilmesi gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

2) Otelinizde yeterli yangın söndürme cihaz ve ekipmanları mevcut mu?

Potansiyel riskleri belirledikten sonra yangın söndürme cihaz ve ekipmanlarının kolay görülebilir, ulaşılabilir alanlara konumlandırıldığından emin olun. Kat planlarını görülebilir yerlere asarak acil durumda ulaşılacak yangın dolabı, seyyar yangın söndürme cihazlarının ve ekipmanlarının yerlerini işaretleyin. Yangının başlangıç aşamasında müdahale edilerek söndürülmesi çok önemlidir.

Seyyar söndürme cihazlarının sayısı ve özelliği konumlandırılacağı alanın durumu ve risk faktörüne göre belirlenmelidir. Yangın söndürme cihazları her durumda kolay ulaşılabilecek geçiş boşluklarına, yangın dolapları içine veya yakınına işaretlenerek yerleştirilmelidir. Bulunduğu alanın durumuna göre herhangi bir sebeple söndürme cihazlarının doğrudan görünmesini engelleyen yerlere konulması halinde, yerlerinin uygun fosforlu işaretler ile gösterilmesi şarttır. Söndürme cihazlarının duvara asma halkası ile duvardan kolaylıkla alınabilecek şekilde zeminden olan yüksekliği yaklaşık 90 cm’yi aşmayacak şekilde (4 kg’dan daha ağır ve 12 kg’dan hafif olan cihazların) montajlarının yapılması sağlanmalıdır. Yangın söndürme cihazlarının periyodik kontrolü ve bakımı BYKHY gereği standartlara uygun yapılmalıdır. Bu sebeple söndürme cihazlarının bakımını yapan üreticinin veya servis firmalarının dolum ve servis yeterlilik belgesine sahip olması gerekir. Servis veren firmalar, istenildiğinde müşterilerine belgelerini göstermek zorundadır. Söndürme cihazlarının standartlarda belirtilen hususlar doğrultusunda yılda bir kez yerinde genel kontrolleri yapılır ve dördüncü yılın sonunda içindeki söndürme maddeleri yenilenerek hidrostatik testleri yapılır. Cihazlar dolum için alındığında, söndürme cihazlarının bulundukları yerleri tehlike altında bırakmamak için, servisi yapan firmalar, bakıma aldıkları yangın söndürme cihazlarının yerine, aldıkları söndürücü cihazın özelliğinde ve aynı sayıda kullanıma hazır yangın söndürme cihazlarını geçici olarak bırakmak zorundadır. Ayrıca; 

  • Misafirlerinize acil durum kaçış yolları ve toplanma alanları hakkında bilgilendirme yapın. 
  • Yangın esnasında kullanılması gereken ekipmanları en doğru şekilde planlayın. 

3) Proaktif hareket edin

Acil eylem planı oluşturarak olası acil durumları yönetmeniz çok önemlidir. Otel personeli olarak siz, tesisinizin nasıl göründüğünü en iyi bilen kişilerdensiniz. Bu nedenle, bir yangın durumunda, panik ve kargaşaya mahal vermeden konuklarınızla birlikte hareket ederek, herkesi güvenli bir şekilde tahliye etmek için liderlik rolünü üstlenmeniz son derece önemlidir. Bu durumun başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için gereken ön koşullar arasında açık rutinlerin oluşturulması ve personelin doğru eğitimlerden geçirilmesi yer alır. Hem yangın söndürme işlemleri, hem de odaların boşaltılması gerektiği durumlarda kurtarma, koruma ve ilk yardım ekiplerinin nasıl hareket edileceğine dair kararlar alabilmek kritik bir öneme sahiptir.

SBA – Sistematik yangından korunma çalışması

Yangından korunma çalışmalarının koordinasyonu nasıl yapılıyor? Açık rutinler ve rol dağılımları var mı, yoksa yönetici olarak bunları geliştirmek sizin göreviniz mi? Sistematik yangından korunma çalışmalarına yönelik eğitimimiz sayesinde, üzerine inşa edebileceğiniz iyi bir temel elde edersiniz.

Çalışanlarınıza tahliye için doğru araçları verin

Bir oteli tahliye etmek, personel olarak sizin liderlik rolünü üstlenmenizi ve tahliye liderleri yetiştirmenizi gerektirir. Çoğu otel misafiri tesisi tanımadığı için, misafirlerin acil durumlarda dışarı çıkmalarına veya bir sonraki güvenli noktaya gitmelerine yardımcı olmak sizin sorumluluğunuzdadır. Kuruluşunuzun tahliye sırasında etkin bir şekilde çalışabilmesi için tahliye liderlerinin doğru eğitimden geçmiş olmaları ve rollerini doğru şekilde yerine getirmeleri son derece önemlidir.

Personelinize yangınla mücadele konusunda eğitim verin

Başta yangın söndürme ekip personelleri ve diğer departman personelinin, yangın konusunda eğitimleri, söndürme ekipmanlarını iyi tanımaları, nasıl kullanacaklarını bilmeleri ve yangın güvenlik kurgusunun bütünlüğü, ilk müdahalenin etkin yapılması için önem arz etmektedir.

4) Yangından korunmak ve hazırlıklı olmak

Yangın algılama uyarı ve söndürme sistem ekipmanınızı düzenli olarak kontrol etmek önemlidir. Her ekipmanın belirli bakım periyotları ve servis gereksinimleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, tüm personelin gereken bilgiye sahip olduğundan emin olmalısınız. Securitas İtfaiye Hizmetleri olarak, bu konuda size yardımcı olabilir ve gereken desteği sağlayabiliriz.

Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik kapsamında tesislerde kurulan söndürme ekiplerinin olası bir yangına, yerel itfaiye teşkilatı tesise gelene kadar geçecek sürede kendisini tehlikeye atmadan emniyetli bir şekilde ilk müdahalesini amaçlayan, tesis insan kaynakları ve İSG birimince işe giriş ve/veya ilerleyen zaman biriminde verilmiş olan Temel Yangın Eğitimi almış personellere program çerçevesinde teorik ve saha uygulamalı yangın eğitimi uygulamalı olarak verilerek, yangın konusunda yetkinlikleri arttırılmaktadır.   

Denetim ve kontrol

Yangın algılama uyarı ve söndürme sistem ekipmanınızı düzenli olarak kontrol etmek sizin sorumluluğunuzdadır. Yangın pompaları, su deposu, yangın dolapları, yangın hidrantları, seyyar söndürme cihazları, yangına yaklaşma elbisesi ve malzeme dolabında bulunan yangınla mücadele ekipmanlarının planlama dâhilinde günlük, haftalık, aylık ve yıllık bakım ve kontrollerinin yapılması sağlanmalıdır.

Yangın riski yüksek mutfak, kazan dairesi, gaz depolama-dağıtım alanları, teknik hacimler, yakıt tank sahaları, trafo- jeneratör sahaları, atık alanlarının belirli sıklıkta kontrol edilmesi ve izlenmesi önem arz etmektedir.

Yeni çalışanlar için rutin

Çalışan sirkülasyonunun fazla olduğu turizm ve otel sektöründe, işe yeni alınan her bir personelin temel yangın eğitimi ve yangın farkındalık eğitimleri planlanarak katılımları sağlanmalıdır. Olası bir yangın durumunda nasıl hareket etmeleri gerektiği tatbikat ve uygulamalı eğitimlerle pekiştirilmelidir.

Yangın güvenliği konusunda uzman güvenlik partnerinden yardım alın

Securitas Türkiye İtfaiye Hizmetleri, yangın güvenliğiniz konusunda uçtan uca size destek sağlar. İlk risk değerlendirmesinden başlayarak ihtiyaçlarınıza uygun uzmanlık ve güvenlik ekipmanı temin eder. İşiniz büyüdükçe, güvenlik çözümlerinizi ihtiyaçlarınıza göre güncelleyerek size yardımcı olur. Bu sayede misafirlerinizi ve kendinizi güvende hissederek işinize odaklanabilirsiniz.

İhtiyacınızı odağımıza alarak, servis ve operatör hizmetlerinden, güvenlik hizmeti zincirinin en hassas kısımlarına kadar, tüm projenin sorumluluğunu üstlenebiliriz. Securitas Türkiye İtfaiye Hizmetleri sayesinde, bilgi yönetiminde tek bir iletişim noktası olur. Bu sayede birden fazla tedarikçiyle detaylı planlama yapmak zorunda kalmazsınız.

İtfaiye Hizmetleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için web sayfasını ziyaret edebilir veya bize ulaşabilirsiniz.